12 V akun ylläpitolataus on paras mahdollinen

Jännitemonitorin liitin on ilman sulaketta kiinni akussa. Jos nyt sen verran luottaisi tähän laitteeseen. Bilteman 82-882 USB-laturin juotin samaan johtoon, jos sattuisin joskus laittamaan wifi-tukiaseman jatkuviin virtoihin samalla.

Model S:n ja X:n yksi yleinen vikaantumistapa on 12 voltin akun heikkeneminen tai rikkoutuminen. Tähän saattoi olla aikaisemmin syynä se, että auto latasi sitä pikkuakkua hyvin erikoisella tavalla. Ainakin vanhoissa ohjelmistoversioissa akun annettiin mennä melko tyhjäksi ennen kuin sitä taas ladattiin ajoakusta ja latauksen lopuksi akkuun päästettiin liian korkeaa jännitettä. Tämän on arveltu johtavan pikkuakun ennenaikaiseen kuolemaan.

Frunkin takana oleva muovi lähtee vain vetämällä irti.

Model 3:n 12 voltin akku on helposti saavutettavissa, suoraan etukontissa olevan muovisuojan alla. Muovisuoja nousee ylös helposti vain vetämällä. Plusnavan saa näkyviin vielä irrottamalla ilmanoton ohjaimen. Siinä minulla yksi kiinnike on hiukan tiukempi, mutta kaikki irtoavat vaivatta vain vetämällä.

Akku on Model 3:ssa todella helpossa paikassa. Vielä ilmastoinnin tuloilman ohjain on edessä, mutta se nousee helposti pois myös.
CTEK:in liitin mahdollistaa ulkoisen laturin käytön helposti. Tarvetta tuskin tulee, mutta myös tämän laitteen irroittaminen on helppoa esimerkiksi autoa huoltoon viedessä.
Akun navoissa on akkukengissä sopivat kierteet ylimääräisten asioiden liittämiselle M6-muttereilla.

Minulla on jännitetallennin, jonka muistiin mahtuu 32000 näytettä ja näytteenottotaajuus on asetettavissa yhdestä sekunnista vaikka kuinka pitkään aikaväliin. Sekunnin välein saa muistiin mahtumaan 9 tuntia ja 15 sekunnin välein yli 5 päivää mittauksia. Jännitteentallentimessa on litiumparisto, joka kestää vuosia.

Saman tien rakensin johtosysteemin, jossa on USB-latausliittimiä siltä varalta, että laitan wlan-tukiaseman tai jotain Raspberry Pi-virityksiä myöhemmin jatkuvasti virroissa olemaan. Jännitetallentimelle on oma liittimensä, joka näyttää USB-portilta, koska tallentimessa on USB-liitin joka toimii sekä mitattavan jännitteen liittimenä että liitäntänä tietokoneeseen tietoja purettaessa. Akkuun laitoin kiinni CTEK:in pikaliittimen, niin laitteen saa pois kätevästi muttereihin koskematta. Eipä silti, akkukenkiin saa M6-mutterilla nopeasti kiinni asioita.

Mittauksia olen nyt tehnyt erilaisissa tilanteissa: auto pikalatauksessa, ajossa, seisomassa ilman latausta, seisomassa latausjohto kiinni. Näytteitä 15 sekunnin ja 1 sekunnin välein. Lopputulos: kun auto on hereillä API-kyselyiden takia, oli se ajossa tai latauksessa tai lukossa, yleisin jännite 13,90 V. Toiseksi yleisin (5 %) 13,95 V. Muutama lukema 13,80, 13,85 ja 14,00 V. Ei mitään muita lukemia. Toisin sanoen, akku on koko ajan ollut optimaalisessa ylläpitolatauksessa.

Kun auto ei ole hereillä, eli poistin API-kyselyitä tekevän teslalog.com:in päältä ja jätin latausjohdon irti, noin 12 minuutin päästä auto meni lepotilaan. Ilmeisesti Model 3:n korkeajänniteakku ja DC-DC-muunnin irrotettiin ja akun napojen jännite laski 13,00 volttiin ja puolen tunnin sisällä 12,85 volttiin. Sitten lasku loppui eikä jännite muuttunut 5 tuntiin. Ilmeisesti virran kulutus autossa pitkäaikaisessa lepotilassa on hyvin pientä. Kun katsoin auton tilaa kännykästä, se käynnistyi ja alkoi ladata pikkuakkua 14,90-14,95 voltilla. Tämä jännite taitaa olla juuri kaasuja tuottamaton latausjännite. Katsotaan tämä päivä vielä sekunnin välein arvoja tallentamalla miten lataus jatkuu ja miten pidempi uni vaikuttaa.

Päivitys: 9 tunnin seuranta päivän aikana kertoi, että latauksen lopuksi ei tullut mitään jännitepiikkejä 14,95 voltin yli. Jännite laski ylläpitolataukseen 13,90 noin 7 minuutiksi varsinaisen latauksen loputtua ja sitten lähti laskemaan kohti 12,85 volttia, jossa vietti koko päivän.

Aiemmin olin mitannut Model X:stä suuria 12 voltin järjestelmän jännitevaihteluita, jotka merkitsevät akun latauksen tiloja 25 prosentista 100 prosenttiin. Eli akun annettiin purkautua melkein tyhjäksi ennen kuin se taas ladattiin täyteen. Tämä on tuhoisaa akulle. Muut ovat huomanneet, että latauksen lopussa on annettu korkean jännitteen pulssi, joka myös on hyvin kuluttavaa akulle. Nyt Model 3:n akun ylläpito näyttäisi toistaiseksi siltä, että se on parasta mahdollista, joten arvaisin, että 12 V akun ongelmat Teslalla on ratkaistu.

Vielä pitäisi tehdä sama mittaus Model X:llä, että onko ohjelmistopäivityksellä tehty samantapaisia muutoksia siihen. Tosin X:ssä auton käynnistyessä kuuluu se tuttu naksahdus edelleen, kun kontaktorit liittävät ajoakun kiinni, joten akku ei taida koko aikaa syöttää 12 voltin järjestelmää. Model 3:ssa tätä naksahdusta ei kuulu.

Ennen kuin tajusin tuon, että teslalog.com pitää autoa hereilä, mietin miksi Model 3:ssa enää on 12 voltin akkua, jos DC-DC-muunnin voi olla koko ajan päällä ja syöttää isosta akusta virtaa, ja että ehkä ennen Model Y:tä kerätään tietoa siitä, olisiko koskaan missään Model 3:ssa tarvittu käytännössä tätä pikkuakkua, jotta sen uskaltaa jättää pois sitten Y:ssä. Mutta nyt kun kokeilin ilman lokitusta, niin tajusin, että aika paljon erilainen Y:n järjestelmästä tulee.

Vastaa