Nara-puisto

Kiotossa eilen bambumetsässä olevassa buddhalaistemppelissä olikin vegaaninen lounas, ja sinne satuimme mahtumaan ilman varausta. Tarjolla oli vain yksi ateriakokonaisuus, ja vaikka ei ihan tarkoitusta molemmilla ollut syödä, tietysti mentiin sinne. Minulla olivat tulleet jo jossain vastaan buddhalaisluostarien vegaaniset ravintolat, että sellaisessa olisi kiva käydä, mutta matkaa olisi ollut paljon. Tämä oli siis mukava yllätys. Ruoat olivat jotain täysin erilaista. Länsimaiseen ja maustettuun tottuneelle hyvin pelkistettyjä vihannesten, hedelmien makuja ja erikoisia yhdistelmiä. Useita eri hedelmiä pieninä paloina ja joku taikinanyytti bambunlehdessä. Valkoinen keitto perunan kaltaisella köntillä ja toinen kirkas keitto sienellä ja tofulla. Munakoison tapaisen vihanneksen sisään leivottu vähän kuin friteerattu banaani. Riisiä tietysti. Pari salaatinkaltaista tahnajuttua. Melonin siivu. Jälkiruoan näköinen ehkä riisistä tehty juttu soijankaltaisella kastikkeella ja wasabilla. Minun tuli syötyä suurin osa..

Illalla söimme Mumokuteki cafessa, joka on jo pidempään ollut olemassa, muttei kuitenkaan löytynyt Happycow:sta. Kannattaa siis etsiä vegaanisia ravintoloita myös muualta Japanissa. Mumokuteki oli myös taas omanlaisensa ravintola, painotti materiaalissaan itsetehtyjä kastikkeita ja terveellistä ruokaa. Tusina ruokaa menussa, soijaburgerpihvistä höyrytettyihin vihanneksiin ja vielä tusina jälkiruokaakin, esimerkiksi soijajäätelö.

Keksit maistuvat.

Sunnuntaiaamuna heräsimme klo 7. Jos ei ole ollut jotain erikoista aamuaikataulua, niin tämä aika on tuntunut sopivalta. Aikaeroa Suomeen ei kannata kello 6 herätykseen asti venyttää, ja klo 7 pääsee hyvin vielä nähtävyyksiin rauhallisemman aamupäivän aikana. Nyt päivän ainoa kohde on Nara-puisto, jossa temppelien lisäksi on kauriita pitkin poikin ihmisten ruokittavana. Toisin kuin eläintarhassa, nämä eläimet eivät elä vankeina, joten niitä katsomaan menemisessä ei ole moraalisia ongelmia. Syöttämiseen myytiin nimenomaan kauriille tarkoitettuja keksejä.

Kyllä kauriit sitten ymmärtävät, että loppu jo, kun näyttää tyhjiä käsiä.
Jos löytää ihmisiä tuolta temppelin läheltä, mittakaava avautuu.

Puurakentaminen näissä temppeleissä on miellyttävää katsoa. Rakennusten tyyli on jollain tavalla miellyttävää. Tavallaan edes koristeet, koristeelliset linjat, kaikenlaiset moninkertaiset katot, törröttävät hirret eri suuntiin, eivät häiritse. Narassa oleva temppeli oli mittakaavaltaan isompi kuin muut tähän asti nähdyt: sen sisälle piti mahtua 15 metriä korkea Buddha 3 metriä korkean lotuksen päällä ja vielä korotetulla alttarilla. Hämäävä katsoa ulkoa sinänsä sopusuhtaista pikku rakennusta, mutta sen vierellä ihmiset olivat vielä pienempiä muurahaisia.

Lisää Nara-puiston temppelialuetta
Tutun näköistä hirsirakentamista, paitsi hirsien kolmiomainen muoto. Tätä muotoa jäljiteltiin myös moderneissa rakennuksissa Naran keskustassa.

Nara kun oli nähty, menimme takaisin Kioton rautatieasemalle, jonne olimme jättäneet rinkat säilytykseen, ja sitten luotijunalla Hiroshimaan. Jostain syystä paikkalippua ei saanut suoraan junaan, joten otimme paikat automaatin tarjoamaan yhdistelmään. Vaihtopaikassa Kobessa samalle laiturille tuli aikaisempi juna, johon hyppäsimme paikkaliputtomaan vaunuun (vaunut 1-3 yleensä luotijunassa) ja vapaata löytyi.

Hiroshiman keskusta on moderni ja eloisa.
Nämä krääsäautomaattikaupat ovat kumma juttu. Kuka näitä ostaa? Aika nopeasti roskaksi päätyvää tavaraa..

Ehdimme vielä Hiroshimassa käydä tärkeimmät atomipommin muistomerkit katsomassa. Kun tarkoitus on kärsimyksen vähentäminen, minimoiminen, niin oliko atomipommin pudottaminen Japaniin tarpeellista vai virhe, sitä en osaa sanoa. Hirvittävä asia voi olla tarpeellista ja toinen näennäisen rauhalliselta tuntuva teko voi aiheuttaa suunnatonta kärsimystä, kun koko tapahtumien ketjua katsotaan vuosien ja vuosikymmenien ajalta.

Atomipommin muistomerkit.
Italialainen ravintola Caffé Ponte.

Halusimme jotain vähän tukevampaa ruokaa, ja siksi paikallisen blogaajan jäljissä menimme italialaiseen ravintolaan, josta ainakin yhden pizzan saa vegaanisena. Blogaaja oli myös tilannut minestronekeiton, mutta meille tarjoilija osasi kertoa, ettei ole vegaaninen. Tähän alun perin aina vegaaniseen italialaiseen keittoon taidetaan Japanissa lisätä sitä lihalientä, mitä täällä tungetaan muutenkin joka paikkaan.

Erään blogin perusteella kasvispizza tilattuna ilman juustoa on vegaaninen.
Yksi ravintola oli lisännyt donitsit vegaanivalikoimaan. Raportoin HappyCowhun tietysti heti. Vähän kuivakakkumaisia.

Vastaa