Suomen halvin Tesla radoilla

Alastaron maalisuora tuoreella asfaltilla.

Lokakuun alussa järjestettiin sähköautoilijoille mahdollisuus ajaa autoillaan Alastaron radan juuri uusitulla asfaltilla. En ole ikinä autolla ajanut kesällä radalla, joten oli tosi kiva opetella jotain uutta. Jääradalla on vähän omat erilaiset juttunsa. Ja Model S:llä en ole radalla yleensäkään ollut. Mikroautokokemuksetkin rajoittuvat muutamaan kertaan.

Renkaina ovat matkanteossa mukavat 19″ vanteilla olevat auton mukana Hollannista tulleet renkaat. Edessä vieläpä M+S-merkinnällä varustetut keski-Euroopan kitkat. Mukava matkanteossa tarkoittaa, ettei ihan paras radalle. Renkaiden lisäksi ajonvakautus pitää huolen siitä, että kääntyminen on vaikeaa. Kivaa on, että halvimmassakin Teslassa mutkasta ulos tullessa pääsee heti liikkeelle kunnolla, kuten sähköllä aina.

Autoja jaettiin eri pistorasioihin, jotta saadaan täysi teho. Minulla oli mukana kotilatausasemani, 3×32 A eli 22 kW tehoinen.
Ajojen jälkeen kotiin päin suuntaavat autot saivat latausta radalta. Mukana oli myös i-Miev.

Siinä vaiheessa, kun tulin radalle, olin ajanut asioilla pitkin maakuntia jo sen verran, että akkua oli jäljellä enää parinkymmenen prosentin paikkeilla. Radalla oli voimavirtaa runsaasti, mutta pitkien jatkojohtojen takia Tesla herkästi lopetti lataamisen jos useampi auto oli samojen keskusten takana – varmaankin huomasi jännitevaihteluita. Piti jaella autoja hieman eri puolille eri syöttöjen äärelle. Taukoa pitäessä ja jarruja viilennellessä latasin sitä mukaa kun sähköä radalla kului. Ensi kesänä voisi ajaa paikalle ajoissa, että saa paikan päällä akun vähintään 80 prosenttiin ennen ajamista.

Amatöörin ajolinjat. Toisin päin ajettuna olisivat ihan hyvät.

Ajolinjat ja kierrosajat laitoin talteen RaceLogicin PerformanceBoxilla. Muistin laittaa sen paikalleen vasta muutamalle viime kierrokselle, mutta eipä sillä väliä, sillä viimeinen nyt oli vähiten opettelua. Aika oli 1:43,24, huomattavasti hitaampi kuin paikalla olleella tehokkaammalla mallilla 21″ renkailla. Kuskikin varmaan kokeneempi. Tuttava totesi ajolinjoista, että ”hyvältähän noi näyttää….siis jos kiertäisit vastapäivään”.

Tehokkaampi P85D ludicrous isommilla vanteilla toimii radalla huomattavasti paremmin.
Eri kierrosten nopeusprofiileja. Nopeinkin kierros oli hyvin epäoptimaalinen.

Toiseksi viimeinen kierros oli osan matkaa toisen auton takana, eli näissä ei ihan ole mitään vertailtavaa. Paras kierros on siis tuossa kuvassa vaakasuora viiva, ja muiden kierrosten aika vertautuu siihen. Monessa kohdassa huomaa, että kokonaisuutena huonommalla kierroksella oli parempia pätkiä kuin parhaalla. Eli tiedän nyt pystyväni paljon parempaan aikaan. Jäi kana kynimättä tällä kertaa, ensi kesänä pitää jatkaa.

Koska autoja radalla oli vähän, kaikki saivat ajettua niin paljon kuin halusivat. Mukana oli Tesloja, Leafeja ja i-Miev.

Nissan Leaf viimeisessä kaarteessa.
Radalla pidettiin selvät ja turvalliset pelisäännöt.
Nissan Leaf

Koska akku oli aika vähissä, latasin kotiin lähtiessä sen verran, että pääsin Paimion superille Turuntien varteen. Sieltä kiertämällä matkaa ei tullut kovin paljoa lisää ja lataus oli niin paljon nopeampi kuin missään muualla, että kannatti.

Paimion superchargerin kautta kotiin oli nopein reitti.

Sitten se yksinkertaisempi hauskuus, eli suoraan ajaminen. Kun kyseessä ei ole tehomalli eli P eikä neliveto eli D, eikä uusi isompi akku eli 100, niin tietysti varttimaililla Malmilla häviää tehokkaammille Tesloille. Satunnainen muu auto, joka vastaan tulee siellä jonossa, kyllä yleensä häviää myös tälle halvimmalle Teslalle. Oma aika oli 13,3651 sekuntia. Model X:llä olen päässyt 11,8432 sekuntiin.

Tässä tulosluettelossa on myös Model S P100D ajalla 10,8366: Malmi-Street-Drags-1-Street-179-st

Yksi pikku vinkki, jos kosketusnäytöstä haluaa säätää jotain, mutta kädessä ovat vaaditut palosuojatut käsineet, on pieni pala foliota sormen ympärille. Tällä näyttö toimii hyvin.

Model 3:lle Tesla päivitti juuri ohjelmiston, jossa on aivan uusi rata-asetus, Track Mode. Se ei pelkästään poista rata-ajossa hankalaa ajovakauden hallintaa, vaan päinvastoin parantaa auton käyttäytymistä radalla. Tesla kertoo sen toiminnasta uutisessaan: https://www.tesla.com/fi_FI/blog/how-track-mode-works . Tämä uutinen saa monet varmaan odottamaan Model 3:a Eurooppaan vielä enemmän innoissaan. Video ainakin antaa odottaa paljon:

Vastaa