Beppun kuumat lähteet

Se joku kuuluisin onsen-kylpylä. Me emme enää viitsi mennä kylpylöihin, niissä kun ei päästäisi olemaan yhdessä, ja vedessä lilluminen on tehty jo.

Beppun pääkohde on 7 kuumaa lähdettä, ”Hell of Beppu”. Niiden luo pääsee rautatieaseman länsipuolelta linja-autolla. Otimme 8.50 (muistaakseni) lähtevän numero 41. Sitten ensimmäisen ovelta voi ostaa lipun, jolla pääsee kaikkiin seitsemään. Viisi ensimmäistä ovat melkein vierekkäin. Kahteen viimeiseen on jonkin verran matkaa. Joku bussi varmaan kulkee niillä paikkeilla, mutta halusimme kävellä. Matkan varrella oli esimerkiksi omenatuotetehdas ja muuta maaseutua.

Jokaisella lähteellä kannattaa käydä, koska ne ovat hyvin erilaisia. Mutaa, eri värejä, eri mineraaleja, höyryä, geyshir.

Joka puolella on liesiä, jotka taitavat olla ympäri vuorokauden kuuman höyryn kuumana pitämiä.
Trooppisia kasveja viljellään ympäri vuoden.
Porisevaa mutaa.
Viiden ensimmäisen kuuman lähteen ja kahden viimeisen välissä käveltiin pitkin maaseutua reilut pari kilometriä.
Jotenkin tyypillinen näky: pieni talo, pieni auto, pieni parkkipaikka, hyvin Japanilaista.
Tämä geyshir toimii lyhyin väliajoin, 30-40 minuutin välein 6-10 minuuttia kerrallaan, mikä on kai maailmassa aika ainutlaatuista.
Pachinko-pelihalli, näitä on joka puolella.

Ruokahuollosta pitää sanoa sen verran, että kun tänne pienemmälle paikkakunnalle kauemmas Tokiosta ja Kiotosta ollaan tultu, niin vegaanista ruokaa saa ravintoloista vähemmän ja vähemmän. Esimerkiksi katselimme Japanilaisen pastaravintolaketjun ainesosa/allergeenitaulukkoa, ja käytännössä kaikessa, myös tomaattikastikepizzassa ja pastakastikkeessa, on kanalientä. Päädyimme kahtena iltana hakemaan Mos burgerista vegaaniset burgerit ja syömään ne kaupasta ostettujen salaattien kanssa.

Leivän ostaminen on myös haastavaa. Käytännössä kaikessa on noin prosentti maitoa, sama minkä huomasin Vietnamissa. Kun leipä ei ole paikallista traditiota ja tehdään vain amerikkalaisia turisteja varten, siihen laitetaan aina maitoa. Myös ranskanleivässä oli munaa. Täällä Beppussa ensimmäistä kertaa löysin vaalean juurileivän, jossa ei ollut maitoa tai munaa.

Huomenna menemme Mt Asolle, tulivuorelle. Lähtö on aamulla 5.53 ja perillä olemme yhdellä junalla ja kahdella bussilla, kraaterin reunalla, toivottavasti 10.31. Hotelli Asossa on aseman vieressä, eli rinkat ehkä saa sinne tai Ason asemalle säilytykseen ennen vuorelle menevää bussia.

Vastaa