Jarruista ensimmäisiä kokemuksia

Uudet jarrut olivat juuri sitä mitä pitikin: kestävät kaiken radalla. Sähköautojen ratapäivällä Porsche Taycanit ja tämä Model 3 olivat ainoat, jotka pystyivät ajamaan nopeita kierroksia peräjälkeen. Ei tullut mieleen kokeilla montako kierrosta menee, kun kuuden nopean kierroksen jälkeen poistuin, mutta uskoisin, että olisin voinut ajaa niin pitkään kuin akkua riittää, toistakymmentä kierrosta. Yhdellä nopealla kierroksella kuluu akkua noin 5 %. Koko päivän aikana ajoin 42 kierrosta, joista 20 oli vajaita lämmittely/jäähdyttelykierroksia ja 22 ”nopeita”.

Katson ainakin oikeaan suuntaan – sinne minne olen menossa. Kuva: Jani Ruippo.

Oma paras kierrosaika, 1:37.095 (TrackMode:n tallentama tai 1:37,14 VBoxilla mitattuna, maaliviiva ehkä asetettuna hieman eri kohtaan) jäi vaatimattomaksi, Porscheilla ajettiin 1:35 ja monella Model 3 performancella myös. En myöskään päässyt alkukesän TimeAttack-kisan aikaani 1:36,241. Päivän lopuksi aloin hieman järjestelmällisemmin miettimään ajamistani ja tulikin tasaisempaa suoritusta. Siinä vaiheessa ajoin jo aika pienillä akun prosenteilla, mutta oli kiva huomata, että 10-30% latauksellakin on vielä ihan mukava ajaa.

Vaikka laskin kylmäpaineet 2,6 bariin, nousivat ne lämpimänä korkealle.
Eniten kierroksia jaksoi ajaa sitten, kun rata oli hiljentynyt. Paineita laskin myös 0,2 baria lisää.

Jarrut olivat aivan saman tuntuiset alusta loppuun ja niihin pystyi luottamaan koko ajan. Rajojen etsinnässä sain kunnian tehdä päivän ensimmäisen ulosajon, kun eivät ne jarrut ihmeitä tee kuitenkaan, jos jarruttamisen aloittaa liian myöhään. Siististi vähän yli soralle. Alastaron rata on siitä hyvä tällaiseen harjoitteluun, että heti ei ole edessä seinää tai puita.

Sopivaa väliä odottamassa lähetyspaikalla. Huippulämmintä vuodenaikaan nähden ja auringossa autojen lähettäjillä oli kuuma päivän mittaan. Kuva: Jani Ruippo.

Kiitoksia Teslaclubin Kirsille tämän järjestämisestä taas ja kaikille, jotka auttoivat järjestelyissä. Autoja oli niin paljon, että tällä kertaa rata oli pitkälle iltapäivään vielä täydessä käytössä. Oma ennustus, että radalla on tyhjää aika nopeasti, oli ihan väärä. Vasta neljän-viiden aikaan oli tyhjiä hetkiä.

Ensi viikonloppuna lauantaina 3.10. olisi TimeAttack-kilpailu Hämeenlinnassa Ahveniston radalla. Nyt vasta tämän huomasin, jaksaisiko mennä? Siinäkin porukassa ihmisillä oli hyvä henki ja kiva olisi mennä. Hämeenlinnassa on nopea K-latauksen laturikin aivan vieressä.

Ratapäivään valmistautuminen

Huomenna sunnuntaina 27.9.2020 on Alastaron rata siis varattu sähköautoilijoille kello 10-18. Saatujen sponsorien ansiosta päivä on ilmainen: kiitos Continental, Best Drive Finland ja Suomen Erikoisvanteet Oy. Mitä pitäisi muistaa radalle mukaan? Kirjoitan oman muistilistan tähän tavaroista, mitä otan mukaan, ja mitä etukäteen teen. Sitten miten huomenaamuna kannattaa lataukset suunnitella – sen mukaan, mitä aikoo radalla tehdä.

  • Auto kaikin puolin kunnossa.
  • Iso kassi tavaroille, jotka otetaan ajon ajaksi autosta pois.
  • Pressu alustaksi, ettei irrotettu takapenkki likaannu maassa.
  • Kaikki irti lähtevät 3-vaiheiset latausjohdot (1-vaiheisilla ei mitään tee).
  • Normaali sähköauton latausvarustus: tägit, type2-johto, CCS/Chademo-adapterit.
  • Rengaspaineiden säätöön oma kompressori painemittarilla.
  • Urasyvyysmittari.
  • Kypärä ja aluspipo – jos on, varmuuden vuoksi mukaan.
  • Kaikki GPS-laitteet, vbox, niille latausjohdot ja laturit. Testaa kotona ensin.
  • OBD-II-adapterit ja välijohdot.
  • Gopro tms. kamerat, niille muistikortit alustettuna, latausjohdot ja 12V-laturit.
  • Kameroiden kiinnikkeet ja jalustat.
  • Puhelimeen 12V latausjohto ja riittävästi muille laitteille liitäntöjä.
  • SSD-levy Teslan USB-porttiin, TeslaTrackMode-hakemistolla (Model 3 performanceen).
  • Muu mediavälineistö, kopterit, kamerat, akut, muistikortit.
  • Etäisyysmittari, IR-lämpömittari (no se unohtu)
Edessä Racing Braken jarrusatula.

Siitä riippuen mitä aikoo radalla tehdä voi suhtautua radalle saapumiseen ja matkalla latauksiin eri tavalla:

Jos vain tapaat muita teslakuskeja ja ehkä vähän kiertelet rataa, pitää vain varmistua siitä, että pääsee radalle asti. Radalla on sitten paljon 32A ja 16A pistorasioita. Type2-pisteitä ei ole. Huomenna radalla on myös DC-pikalatureita Kempowerilta ja minulla on oma Telewellin laturi mukana. Radalla muiden kanssa jutellessa sähköä saanet ladattua tarpeeksi kotimatkaa varten.

Jos aiot hiukan enemmän ajaa, kannattaa radalle saapuminen suunnitella niin, että klo 10 viimeistään radalla on sitten akku lähes täynnä. Tesloilla voi saapua kätevästi Huittisten uusien V3-superchargerien kautta. Autoja tulee sitä kautta varmaan aika monta, eli parasta hajauttaa latausta pitkin aamua, vaikka siellä 6 laturia onkin – joista kuusi uusia nopeampia. Toinen vaihtoehto on tulla radalle aamulla esimerkiksi 8:30, jolloin järjestäjiä on jo siellä paikalla, ja siinä ehtii ladata pari tuntia ennen ajeluita. Ei siinä paljoa ehdi akkua täyttää 11 tai 16 kilowatilla (tai vanhan S:n 22 kilowatilla), mutta jos läheltä tulee niin se voi riittää.

Oma DC-laturi antaa 23 kW Model 3:lle, se on merkittävä etu verrattuna auton sisäiseen 11 kW laturiin. Katsotaan paljonko muita DC-latureita on vapaana päivän aikana, että kaikki halukkaat saisivat tarpeeksi sähköä.

Itsellä valmistautuminen aloitettiin alkukesästä, kun TimeAttack-kilpailun jälkeen kypsyi päätös jarrujen parannuksesta. Tässä kuvia uusista levyistä ja jarrusatuloista paikoillaan.

Kyllä tuo jarrukenkä ja tummempi jarrulevy kivasti erottuvat vakio-osista.
Takana käytetään Teslan omaa Model S:n takajarrukenkää.
Julkisilla matka Lempäälään olikin aika nopea, kaksi ja puoli tuntia junalla ja bussilla.
Auto valmiina Luxury collectionin pihalla.
Pyhiinvaelluksella Luxurycollectionin vieressä Teslan Suomen toisessa toimipisteessä
Lempäälän liikkeessä olivat esillä Model S ja X.
Alkuperäisiä osia muutama laatikollinen. Takaisin tuskin on vaihtamista, eli katsotaan tarvitsisiko joku varaosia.
Liikkeen pihalla kuvasin vielä alkuperäisen Model 3 Performancen etujarrut.
Alkuperäinen takajarru.

Mukaan on tulossa Porsche Taycaneitakin, niihin on kiva tutustua ja nähdä, miten suoriutuvat radalla. Sää ainakin suosii, kuivaa ja lämmintä. Toivottavasti mahdollisimman monenlaisia autoja näkyisi. Nähdään huomenna!

Jarrut asennettu

Racing Braken keraaminen jarrulevysarja, etusatulat ja muu tarpeellinen saapuivat maahan, Teslalta hankittiin Model S:n takajarrusatulat ja muuta pikkuosaa, ja nämä saatiin nopealla aikataululla asennukseen Lempäälässä Luxurycollectionissa. Veimme auton sinne perjantaina, ja tarkoitus oli tässä viikon aikana saada ne siellä asennettua – mutta olivatkin saaneet jo tänään tiistaina valmiiksi. Näin sain siis uuden jarrut sunnuntain sähköautoilijoiden ratapäivälle Alastarolle.

Keraamiset jarrulevyt eteen ja taakse

Osia ehdin autoa sinne viedessä nähdä – uudet jarrusatulat ovat massiivisen näköiset ja levyt upeat.

Sarjan jarrukenkä on aika massiivinen.
Veimme Lulun kanssa auton tekemällä retken Lempäälään kahdella autolla mennen.
Ideaparkin latausruudut ovat kohtalaisesti käytössä – ja monenlaisella autolla – ihan keskellä päivää.

Katsotaan minä päivänä tässä ehtii sieltä auton hakea. Joko ajellaan Lulun kanssa sinne tai menen julkisilla tai jos joku sattuisi olemaan menossa sinnepäin.

Rodos

Elokuun alussa lyhyen aikaa oli mahdollista käydä pakettimatkalla Kreikassa lomalla. Olimme odottaneet ja kärkkyneet koska yleensäkään mikään matka lämpimään olisi mahdollista. Ensin oli suunnitelmissa Espanja, mutta siellä koronatartuntojen määrä alkoi kasvaa ja karanteeni olisi ollut tarpeen kotiin tullessa. Kreikan lomakohteisiin alkoivat pakettimatkat ja saarilla tartunnat olivat harvinaisia (paljon harvinaisempia kuin Suomessa ja varsinkin Helsingissä), joten otimme matkan.

Kreikan koronatilanne oli keväällä huomattavasti parempi kuin Suomen ja se on edelleen kokonaistilastoissa huomattavasti parempi kuin Suomen. Suurissa kaupungeissa ovat lähteneet tartunnat etenemään.

Henkilökunta ei saanut antaa muistilappuja asiakkaille.

Koronan vastaiset toimet olivat jo elokuussa kovemmat kuin Suomessa, kaupoissa on pakolliset kasvosuojaimet, hotellin henkilökunnalla on pleksit tai kasvosuojaimet.

Vegaaneille oli nouto/annostelupöydissä ruokaa kyllä, mutta ei ihan niin hyvää valikoimaa kuin olisimme toivoneet.
Jokaisesta ruoasta piti kysyä mitä sen valmistamiseen oli käytetty – voita saattoi olla missä vaan. Meille kyllä tehtiin sitten pastaa ilman voita tilauksesta.

Ruokailussa enemmän etäisyyttä ja noutopöytä on muutettu annostelupöydäksi. Kuntosalilla oli sallittu yksi huonekunta kerrallaan. Hissiä käyttää yksi huonekunta kerrallaan, portaat ovat kätevämmät.

Häät ulkoilmassa, erillään muista vieraista ja muutenkin ulkona riskittömämmät.

Vähemmän tapasimme ihmisiä ja paremmin olimme suojattuja kuin Helsinkiläisessä ruokakaupassa. Helsingin ja muiden kaupunkien yöelämästä puhumattakaan. Lentomatkalla ei kuulunut niiskauksen niiskausta kun hiljaa maskeissamme matkustimme. Mielestäni on vastuullista ja velvollisuus synnyttää uuden normaalin turvalliset tavat matkustaa.

Harva hotelli oli auki, ehkä joka neljäs.
Hyvä snorkkelointipaikka Kalitheassa melko tyhjänä.

Vain neljännes suurista hotelleista näytti olevan tuolla Falirakin rannoilla auki, suurin osa kaupoista kiinni. Turistien katoaminen on jättänyt karua jälkeä.

Jonkun verran värikkäämpiäkin kaloja.
Pohjassa on muutakin elämää, jotain matoja.
Syvyyttä näissä rantavesissä on 6-10 metriä.
Kalaparvia jahtaamassa.
Tätäkö parvea jahtasin edellisessä kuvassa?

Meidän jälkeemme aika nopeasti taas peruutettiin suomalaistenkin matkat. Mielestäni se on ollut virhe, parhaiten Euroopan taloutta saadaan pelastettua tarkemmalla kuin maakohtaisella tarkastelulla matkustusohjeissa. Tärkeämpää, kuin mihin maahan matkustetaan, on mille alueelle siellä mennään ja mitä siellä tehdään.