Suomen halvin Tesla

Monta kertaa keskusteluissa Teslasta on mietitty, miten ne kestävät ja minkä arvoisia ovat paljon käytetyt Teslat, tai mikä yleensäkin on Teslan jälleenmyyntiarvo. Oma käsitykseni on, että sähköauton voimalinja ei juurikaan kulu, ja kun vielä Teslan voimalinjan takuu on 8 vuotta, siihen on hyvä luottaa. Perinteisesti juuri voimalinjan kuluminen ja huoltokulujen kasvu tai sen teknologian vanhentuminen vaikuttaa auton arvoon.

Nyt on alkanut tulla myyntiin esimerkiksi Amsterdamissa taksikäytössä olleita Tesloja. Suomessakin on myyty ja on myynnissä takseja. Näitä on ajettu satoja tuhansia kilometrejä. Eniten Suomessa ajettu taksi, puoli miljoonaa kilometriä, on taksikäytössä edelleen, eikä siinä ole mitään erityistä huomautettavaa. Perinteisten autokauppiaiden hinnoittelussa näitä ei arvosteta juurikaan, ja se on näkynyt hinnoissa. Autojen ostajista valtaosa ajattelee samalla tavalla. Tämä tarkoittaa, että Teslat ovat voimalinjan kulumisen suhteen polttomoottoriautoja huomattavasti halvempia juuri nyt.

Koska perheemme kakkosautoksi jäänyt bensa-auto olisi tietenkin kiva päivittää sähköautoksi, tartuin tähän tilaisuuteen. Amsterdamin taksi-Tesloja on ollut talven ja kevään aikana ollut myynnissä, ja nyt ovat niistä viimeiset menossa. Koska nämä Teslat on hinnoiteltu hyvin edullisiksi, ne ovat liikkuneet nopeasti, vaikka niitä on ollut myynnissä useita kymmeniä. Etäostaminen on siksi ollut vähän haastavaa, kun myyjä helposti haluaa myydä varmat kaupat paikan päällä oleville ostajille. Kauempana olevasta ostajasta ei tiedä, kuinka vakavasti hän on liikkeellä. Luottamus saatiin kuitenkin syntymään käymättä paikan päällä, ja viimeisistä yksilöistä riitti meillekin auto. Hintaa tälle 255 tuhatta kilometriä nähneelle 2014 elokuussa valmistetulle tuli 44722,81 € sisältäen 750 € rahtia + Hollannin 21% veron. Satasen verran satamassa joutuu vielä maksamaan lastin purkamisesta ja verottajan arvonnan tulos autoverosta lienee pari tonnia.

Nämä autot ovat käyneet Teslan huollossa ennen liikkeeseen tuloaan, joten uskalsin yleensäkin Teslan tuntien tilata auton käymättä paikan päällä. Mutta voisi silti sanoa, että sika säkissä on tulossa..

Tuosta klikkiotsikosta, ’Suomen halvin Tesla’, sen verran, että halvemmalla on myyty yksi Tesla ainakin Suomessa. Autoliike myi varmaankin vaihdossa saamansa auton alle 40 tuhannella eurolla. Se meni heti, varmaankin ensimmäiselle soittajalle minuuteissa, kun tämä tietämättömyyden takia väärin hinnoiteltu ilmoitus alkoi levitä Teslan tuntevien keskuudessa. Mutta en haluaisi tuollaista erehdystä laskea halvimmaksi – enää ei sama auto ole varmasti samalla hinnalla tulossa myyntiin pitkään aikaan.

Muuten näitä Amsterdamin takseja on saattanut tulla Suomeen paria tonnia halvemmalla, koska vielä enemmän ajetut olivat hieman halvempia. Mutta tästä minulla ei ole varmaa tietoa. Ja tämä erä taitaa nyt olla loppu, joten tällä hinnalla ei ehjiä ja kokonaisia Tesloja enää liiku pitkään aikaan.

Laiva on huomenna satamassa. Toivottavasti auton saa ulos sieltä ennen pääsiäispyhiä. Sitä jännäämään!

85 kWh akullinen perusmalli

Kuskin penkissä jonkin verran kulumaa, kuten voisi kilometreistä odottaa.

Vastaa