Tuonti-Tesla tuli kotiin

Laiva saapui Antwerpenistä Vuosaareen torstai-aamuna kello 6:45. Ison laivan purkaminen kesti koko päivän, kansi kannelta. Pitkin päivää soiteltiin onko autoja löytynyt, ja neljän aikaan olivat sitten tulleet näkyviin. Paperityöt ja autot ulos satama-alueelta ja siinä ne sitten olivat, nähtiin ihka elävänä ensimmäistä kertaa.

Ensimmäisenä täytyy sanoa vain, että mahtavaa. Lululle olen varovasti sanonut, että tämä ei ole yhtä tehokas kuin meidän Model X on. Ja muutenkin on oltu tietysti odottavalla ja epäilevällä kannalla, että mitähän sieltä tulee. Mutta kun lähdettiin ajamaan, niin kaikki oli ihan tuttua. 2014 Teslan ajettavuudessa ei ollut mitään huomautettavaa. Kuin uusi. Lulu sanoi, että ei huomaa tehossa mitään eroa. Johtuu ehkä ajotavoista, että itse huomaan P-mallien erityisen potkaisun puuttuvan, mutta silti auto lähtee ja joka tilanteessa kiihtyy vikkelästi. Matalampana ja kevyempänän kuin X jopa hauskempi ajettava.

Ilmiselvää, että Suomen halvimmassa Teslassa ei voi olla kaikkia samoja lisälaitteita ja mukavuuksia kuin uudessa ja käytännössä Suomen kalleimmassa Teslassa, jolla tähän asti on ajettu. Autopilotti, mukautuva vakionopeuden säädin, automaattiovet. Mutta kaikki se, mikä Teslassa aina on, on mukana: äänettömyys, käytännössä sama ohjelmisto joka päivittyy yhtä lailla uusiin kuin vanhoihinkin autoihin, Teslamainen teho ja vikkelyys. Akun täsmällistä nykyistä kapasiteettia en ole vielä laskenut, mutta aika lähellä alkuperäistä kapasiteettia ollaan.

Sitten katseltiin asetuksia autossa kuntoon yksi kerrallaan toisen Teslan tuoreen omistajan kanssa. Ovien, lukitusten, hälyjen asetukset. Kielet, yksiköt, ajoasetukset. Paljon asioita kerralla tuoreelle kuskille. Mukana autossa oli kaikki tarpeellinen latausta varten: UMC-latauskaapeli, jossa voimavirtapistoke ja tavallinen suko-pistoke, ja Type2-kaapeli julkisia vaihtovirtalatauspisteitä varten.

Autojen ohjelmisto oli resetoitu ennen toimitusta, joten vanhoista asetuksista oli jäljellä vain radion suosikkikanavat ja matkamittarin lukema. Rengaspaineanturit alkoivat hälyttää ajoon lähtiessä, mutta niiden resetointi auton asetuksista auttoi muutaman kilometrin ajon jälkeen. Kotona tarkistin, ja paineet olivat aivan oikeat, 2,9 bar.

Kotitallissa auto lataukseen. Kuljetuksessa siinä oli ihan sopiva lataus, noin 70 %. Näin akku ei rasitu kuten täynnä, mutta ei ole vaaraa että menisi tyhjäksi auton elektroniikan pikku hiljaa sitä kuluttaessa.

Kiva juttu näissä takseissa on, että näissä on lisävarusteena saatava tuplalaturi. Tämä tarkoittaa, että vaihtovirrasta saa ladattua 22 kilowatin teholla normaalin tuon ajan Teslojen 11 kilowatin sijasta. Lisähinta ostettaessa oli muistaakseni pari tonnia. Tämä tekee julkisten, esimerkiksi kauppakeskusten latauspisteiden käyttämisen paljon mielekkäämmäksi. Tunnissa jollain kauppareissulla saa yli neljänneksen akkua ladattua, ehkä sadan kilometrin matkan. Nykyään kaikissa uusissa Tesloissa on 17 kW laturi, eli näin nopeaa vaihtovirtalatausta ei enää edes saa.

Yksi erikoinen juttu oli, että kun laitoin latauksen päälle, niin se väittää 24 prosentin lataamiseen menevän 30 minuuttia, kun siihen pitäisi mennä vajaa tunti. Tämä nyt ei ole vain mahdollista, eli olisiko auton resetoinnin jälkeen joku kalibrointi akun latauksessa tekemättä. Tai pitkä seisominen tässä myyntiprosessissa aiheuttanut kalibroinnin muuttumisen. Joka tapauksessa myöhemmin latausaika-arviot ovat olleet oikein.

Käytetyssä autossa pitääkin olla kaikenlaista kulumaa. Tuulilasissa on kaksi kiveniskemää, joista keskellä alhaalla oleva on teipattu päälle. Yläreunassa on toinen iskemä. Nämä ovat tällaisia pyöreitä, eivätkä näytä lähteneen etenemään. Käyn pian näyttämässä pitäisikö ja voiko niille tehdä jotain.

Muuta kulumaa on kuskin penkissä ja sen lähellä sisustuksen materiaaleissa. Nämä näkyivät myyntikuvissakin, ihan odotettavaa.

Pieniä kolhuja keskinäytön reunuksessa. Eivät minua ainakaan haittaa tällä hinnalla.

Tuulilasin pesurin moottori taitaa olla myös rikki. Siitä pieni lisäkustannus, mutta muuten sitten ei löydy mitään valittamista. Jos näillä tämän sika säkissä -ostoksen selviää, niin tosi hyvin meni! Toisessa autossa ei taida olla tämänkään verran kulumaa ja pesurikin toimii.

Ollaan ajettu promille lisää kilometrejä eilisen aikana autoon, ja edelleen yhtä innoissaan. Tesla on aina Tesla. Samaan hintaan kuin uuden hyvin varustellun muun sähköauton saa, voi siis vähän vaivaa näkemällä saada ihan oikean Teslan.

Vastaa