Tietoa ulos autosta

Auton eri laitteet keskustelevat keskenään tietoliikenneväylien kautta. Huoltoa varten näihin väyliin on pääsy liittimistä, jollainen Teslastakin löytyy. Lait vaativat katsastukseen vikakoodien lukemista varten OBD-II-liittimen, joka löytyy kuljettajan jalkatilasta vasemmasta reunasta. mutta Teslassa tästä liittimestä ei saa juuri mitään tietoa auton toiminnasta. Sitä varten pääsy tarvitaan auton eri CAN-väyliin.

Tätä varten löytyy liitin keskinäytön alta. Painamalla alaspäin näytön alapuolista lokeroa, se laskeutuu alas. Takaa löytyy johto, jossa on erikoinen liitin. Kun tästä liittimestä tekee välijohdon tavalliseen OBD-II -liittimeen, saa siihen kiinni saatavilla olevia OBD-II/CAN-väyläanalysaattoreita. Teslaa varten kätevin on sellainen Bluetooth-adapteri, jonka avulla kännykkään tehty Scan my Tesla -sovellus näkee CAN-väylän liikenteen. Sovellus on vain Androidille ja maksaa 10 €.

EBaystä on saatavilla välijohtoja tähän tarkoitukseen valmiiksi. Ehdin kuitenkin ennen näiden löytämistä tilata komponentteja johtoihin: liitinrunkoja ja niihin sopivia puristettavia kontakteja. Näistä rakensin johdon, jossa Teslan liittimestä otetaan CAN 3 -väylä OBD-II-liittimeen, ja samaten 12 V käyttöjännite. Olisi ehkä pitänyt saman tien tilata puristintyökalu, mutta onnistui se pihdeilläkin.

Piikkien järjestys liittimissä löytyy parhaiten artikkelista http://www.instructables.com/id/Exploring-the-Tesla-Model-S-CAN-Bus/. CAN 3 -väylä on se mielenkiintoinen väylä Teslassa, se sisältää moottoriin ja akkuihin liittyvän tiedon.

Kun johto oli valmis, sitä piti heti kokeilla. Ajoin varmuuden vuoksi auton ulos tallista sellaiseen paikkaan kadun varrelle, että ongelmien ilmetessä se on helppo nostaa hinausauton kyytiin ja viedä Teslalle huoltoon.

Kytkin johdon ensin Teslaan. Ei mitään reaktiota, eli kaikki hyvin, ei oikosulkuja. Sitten Bluetooth-adapteri paikalleen. Valo syttyi niinkuin pitikin eikä mitään reaktiota autosta. Hyvä.

Adapterin ohjeiden mukaan paritetaan puhelimen Bluetooth siihen. Sitten asennetaan ohjelma ja käynnistetään se. Ohjelman käynnistyessä se kysyy käytettävän Bluetooth-laitteen ja siinä kaikki mitä asetuksia tarvitsee tehdä. Ohjelma alkoi näyttämään kaikkea tietoa Teslasta! Akun kennojen jännitteitä, jokaisen pyörän pyörimisnopeus, kaikki virran kulutuksesta ja moottorista.

Käyttämäni adapteri oli varmuuden vuoksi paras mitä löytyi, Scantool OBDlink MX. LX toimii varmasti myös. Voi olla, että mikä tahansa ELM327- tai STN1110-piireillä toteutettu toimii, esimerkiksi Verkkokauppa.comin myymä, mutta ne saattavat olla liian hitaita suuren tietomäärän vastaanottoon ja jumittua tai toimia epävarmasti.

Ostin osia 50 välijohtoon, joten annan komponentteja jos joku haluaa rakentaa myös johdon.

Vastaa