Sähköauton ostaminen on aina ilmastoteko

Tässä osoitan, että sähköauton ostaminen perinneauton sijasta on ilmastonmuutosta hidastava ja päästöjä vähentävä teko kaikissa autonostotilanteissa, joita voin kuvitella. Koko ajan tulee lisää artikkeleita ja esityksiä, jotka yrittävät löytää jonkun pikkunäppärän tai kaukaa haetun syyn, miksi näin ei olisi. Ne on tehty joskus tietämättömyydestä, joskus pelosta, että omat aikaisemmat ratkaisut osoitetaan vääriksi, joskus poliittisen tai taloudellisen edun ajamana.

Uusi auto loppuun ajetun tilalle

Helppo tilanne. Vanhalla autolla korjauskustannukset ovat nousseet ja käyttökelpoisuus loppunut luotettavuuden vähentyessä. Kulutus iäkkäässä autossa on iso. Joku auto hankitaan samaan tarpeeseen missä vanhakin oli käytössä. En usko, että on ketään, jonka mielestä sähköauto tässä kohtaa ei olisi ilmaston suhteen parempi hankinta kuin perinneauto. Jos vanhakin oli ajettu loppuun, uudella ajetaan riittävästi, että millä tahansa laskentatavalla ja sähkön tuotantotavalla ja akkujen tuotantopaikalla elinkaaripäästöt ovat sähköautolla pienemmät. Lisäksi lähipäästöt poistuvat.

Käytetty auto loppuun ajetun tilalle

Tässä tilanteessa erona äskeisen se, että ostetaankin käytetty auto. Tämä on vieläkin parempi tilanne. Valitsemalla käytetty sähköauto, niiden markkinahinta nousee, eli sähköautojen arvonalennus vähenee. Tämä tekee muille niiden ostamisen uutena kannattavammaksi. Samalla perinneautojen käytettyjen markkinat heikkenevät, arvonalenema kasvaa ja uudet perinneautot ovat vähemmän haluttavia ja kannattavia ostoksia. Jo nyt ’dieselit jäävät pihaan’ sanovat autokauppiaat.

Auton vaihto uudempaan

Mitä muuttuu, jos vanha auto ei olekaan lopussa, mutta haluat uudemman. Vaivattomuus ja huolettomuus takuun ollessa voimassa on joillekin syy vaihtaa autoa nopealla tahdilla. Ostettava auto voi olla uusi tai vain vähemmän käytetty kuin edellinen. Erona loppuun ajettuun vanhaan autoon on, että nyt vanha auto myydään. Se menee käytettyjen markkinoille ja siellä laskee perinneautojen jäännösarvoa ja perinneautojen haluttavuutta kuten edellä on kuvattu. Lopputulos markkinoilla on, että jossain vaiheessa noin yksi perinneauto jää uutena ostamatta joltakin jossain päin maailmaa. Näin tilanne ilmastopäästöjen suhteen palautuu edellisiin tilanteisiin, loppuun ajetun auton korvaamiseen uudella. Lopputulos on molemmissa, että yksi uusi sähköauto korvasi yhden uuden perinneauton.

Auton vaihto parempaan

Joskus vaatimukset kasvavat, tai arvot muuttuvat niin, että arvostaa autoa enemmän kuin vaihtoehtoisia kulutusmahdollisuuksia käytettävänä oleville rahoilleen. Jos vaihtoehtona sähköautolle on saman tasoinen perinneauto, tilanne on samanlainen kuin edellä, auton vaihdossa uudempaan. Samat perustelut. Mutta entäpä kun auton vaihto parempaan johtuu siitä, että monelle omaan käyttöön sopivia sähköautoja ei ole olemassa vielä muita kuin parempia ja kalliimpia kuin on ennen tarvinnut? Eli sähköauto onkin syy vaihtaa parempaan ja kalliimpaan. Aiheuttaako tässä sähköön siirtyminen lisää päästöjä?

Ei aiheuta. Sähköautojen kalleus on väliaikainen ilmiö, joka johtuu siitä, että tuotekehittely ja massatuotannon rakentaminen vaatii paljon pääomaa. Sitä on helpointa rahoittaa kalliimmilla autoilla. Eikä kyse ole pelkästään rahoituksesta. Autoja oppii uusi valmistaja kuten Tesla tekemään vain autoja valmistamalla. Vanha valmistaja oppii tekemään sähköautoja vain valmistamalla sähköautoja. Nämäkin alkupään sähköautot pitää saada kaupaksi. Siksi jokaisen entistä autoa kalliimman sähköauton ostaminen edistää sähköautoihin siirtymistä, nopeuttaa sitä. Sillä on ilmastolle merkitystä yleistyvätkö sähköautot aikaisemmin vai myöhemmin.

Sähköautoihin on pakko siirtyä ennemmin tai myöhemmin, koska liikenteen päästöt eivät muuten lopu. Lähipäästöt mukaan lukien, vaikka ne eivät olekaan samanlainen kohtalon kysymys planeetalle, koska ne tappavat pienemmän osan ihmisistä kuin ilmastonmuutos. Tuotekehityskustannus ja sen aikaiset isommat ilmastopäästöt kuin lopullisessa tehokkaassa sähköauton valmistusprosessissa tapahtuvat ennemmin tai myöhemmin, ja jos ne tapahtuvat ennemmin, päästöt kokonaisuudessaan vähenevät ennemmin.

Sähköautoon vaihtaminen on mielestäni tietysti aina parempaan autoon vaihtaminen, ja niin suurin osa muistakin sähköön vaihtaneista ajattelee. Mukavuus, ajettavuus paranee, ajaminen on hauskempaa. Siitä on seurauksena kilometrien kasvaminen. Jonnekin lähteminen ei olekaan polttoainekuluista kiinni, kun sähkö on siihen verrattuna ilmaista. Auton arvonalenemaa ei samalla tavalla ajattele. Eikö tämä sitten lisää päästöjä, kun ajaminen sitä vielä toistaiseksi välttämättä sähköntuotannon päästöjen kautta tekee? Eipä välttämättä ollenkaan. Mitä ne lisääntyneet kilometrit ovat? Usein ne korvaavatkin muiden perinneautolla ajamia kilometrejä. Lähdetään aina kaveripiirissä matkalle sen autolla, jolla on sähköauto, koska se on halvempaa ja mukavampaa. Kuka mieluiten lähtee hoitamaan jonkun asian? Sähköautoilija, koska se on hänelle kivempaa. Näin saastuttavat kilometrit vähenevät.

Auton vaihto pienempään

No tämäpä onkin edellisiin nähden helppo perustella. Jos huomaa, että omat ajot eivät ole kovin pitkiä, voi aivan millä tahansa laskentaperusteella vaihtaa perinneautonsa nykyiseen pikkuakkuiseen sähköautoon, Nissan Leafin ja Hyundai Ioniqin luokassa. Tarjontaa on sekä käytettynä että uutena. Jotkut ovat niin uusia malleja, että niitä joutuu odottamaan, mutta tilanne paranee. Akut ovat pienempiä, joten sen valmistuksen päästöistä ei kenellekään ole nokan koputtamista. Muutenkin edelliset perustelut pätevät.

Ensimmäisen auton osto

Edellä väitteeni perustuivat paljolti siihen, että korvataan perinneauto. Samat perustelut kelpaavat sellaisenaan ensimmäisen auton ostoon, koska siinäkin korvataan perinneauton osto. Mutta nykyään voi joku haluta nimenomaan ostaa auton lähinnä sen takia, että on saatavilla sähköautoja. Tai ainakin ostamisen kynnys on mataloitunut, koska sähköautojen tunnetaan olevan ilmastoteko, tai koska sähköauto on mukavampi ja kaikin puolin parempi kuin mikään aikaisempi auto. Käykö niin, että silloin lisätäänkin päästöjä?

Ei käy. Samalla tavalla kuin edellä, ajamasi kilometrit korvaavat monesti jonkun muun saastuttavia kilometrejä. Entä mitä muuta olisit tehnyt käyttöösi jäävillä rahoilla? Matkustanut, ostanut tuotteita, joilla on jokin hiilijalanjälki? Edistäisitkö vai hidastaisitko ilmastonmuutosta sillä kulutuksella? Laitatko rahat metsän istuttamiseen Saharaan? Jos näin, niin tietysti tosi hyvä.

Harrasteajoneuvon osto tai keräily

Entä jos auton ostaminen olisi ihan vaan turhaa, minkä tahansa tarpeellisuuskriteerin mukaan? Vain harrastus? Jos sähköauto-ostos korvaa perinneauton oston, on perustelu helppoa kuten edellä. Mutta jos nimenomaan haluaa ostaa yhden auton lisää kaiken tarpeellisen lisäksi, koska se on sähköauto, entä sitten? Vaikkapa talliin kuin Jay Lenolla. Näitä ostajia löytyy Suomestakin, hurjille perinteisille urheiluautoille on syntynyt markkinat tännekin viime vuosina keräilytarkoituksessa. Ei ihme, jos sähköautojakin ostetaan samalla tavalla, ja vielä enemmän tulevaisuudessa.

Upea alkuperäinen Teslan Roadster on selvästi vain keräilyauto nykyään

Tämä koskettaa minua hieman, sillä vielä muutama vuosi sitten ei meillä voinut olla ajatustakaan, että olisimme tarvinneet kahta autoa. Ja vaikka sittemmin on ollut tilanteita, joissa kahta on tarvittu, niin pitkiä aikoja on, että ei tarvita. Miten sitten voi perustella, että nyt on ihan pakko saada Model X:n lisäksi Model 3 tai vuosi sitten Model S, ja että se ei lisää päästöjä tai jopa on ilmastoteko?

Harvinaisesta tilanteesta verrattuna edellisiin tässä on kyse, että kannattaako edes miettiä. Täydellisyyden vuoksi käsitellään tämäkin nyt kuitenkin. Edellä on paljon perusteluja mitkä sopivat tähänkin. On sähköautojen yleistymisen edistäminen niitä ostamalla, koska se auttaa investoimaan sähköautojen valmistukseen. Näissä on 20-30% katetta. On korvaavan kulutuksen päästöt, mitä olisin ostanut sähköauton sijaan. Niiden lisäksi tähän tuon sen, mikä yllätti minutkin tässä viimeisen vuoden aikana: esimerkin voima. Jos minä uskallan vaikkapa tuoda käytetyn Model S:n Hollannista kuten vuosi sitten, ja kerron hyvistä ja huonoista kokemuksistani avoimesti, niin sen uskaltaa tehdä moni muukin. Yksi kaveri teki saman tien. Myöhemmin tapasin sattumalta superlaturilla käytetyn Model S:n omistajan, joka kertoi minun kokemusteni vaikuttaneen sen tuontiin Hollannista. Aiempina vuosina autotalliin automme viereen ilmestyi jossain vaiheessa toinen Tesla, suoraan esimerkin innoittamana. Seitsemän suosituksen käyttäjää on ilmeisesti tuntenut saaneensa innostusta Model 3:n ostoon, koska minun koodiani on käyttänyt. Jos minun harvoin päivittyvä blogini on tähän riittänyt, monen muun esimerkillä on vielä enemmän vaikutusta. Sähköautot tuntuvat lisääntyvän hurjasti siellä, minne ensimmäinen sellainen tulee.

Kun kerron kaikista hyvistä ja huonoista sattumuksista avoimesti, luottamus sähköautoihin kasvaa

Mielestäni tässäkin tilanteessa on todistettu, että sähköauton ostaminen on ilmastoteko.

Muut vaihtoehtoiset käyttövoimat?

En käsittele tässä lataushybrideitä lainkaan, koska ne ovat vain lähivuosien ohimenevä ilmiö. Samaten en käsittele biokaasua, biopolttoaineita, kaasua, vetyä, vauhtipyörää tai paineilmaa. Ne ovat teknisesti, taloudellisesti tai päästöiltään heikoilla verrattuna sähköautoon ja akkuihin, eikä niillä ole realistisia mahdollisuuksia yleistyä. Polttoainemuunnosten määrä on merkityksetön ja kattavaa jakeluinfraa ei enää kannata rakentaa. Lähipäästöjä ne eivät poista.

Muut sähköautojen ilmastovaikutukset

Kaikkiin edellisiin kohtiin sopisivat perusteluiksi muut sähköautojen ilmastovaikutukset. Sähköautojen lataaminen mahdollisimman halvalla sähköllä tasapainottaa sähköverkkoa ja vähentää saastuttavan säätövoiman tarvetta uusiutuvien vaihtelevien energianlähteiden apuna. Tuntihintaista sähköä ostava lataa kovatuulisena yönä autonsa halpojen tuntien aikaan ja jättää lataamatta hintapiikin aikaan. Jossain vähän polttoainetta jää silloin polttamatta. Sähköautojen kehitys edistää nimenomaan akkujen ja samalla energian akkuvarastojen kehitystä, mikä tekee säätövoiman tilalla käyttetävistä akuista kannattavampia.

Perinneauton päästöt eivät rajoitu siihen, miten paljon pakoputkesta hiilidioksidia ja myrkkyjä tulee. Koko öljynjalostusketju, lähtien sodista, joilla öljyn omistajuus päätetään, käyttää paljon energiaa ja tuottaa päästöjä. Koko tuon ketjun purkaminen on iso ilmastoteko. Tämän takia tuon ketjun omistajilla (kuten Mika Anttosella, ST1:n omistajalla) on kiire selittää, että pitää tehdä mitä tahansa muuta kuin juuri tuo. Kyllä, pitää tehdä paljon muutakin, mutta se ei poista sitä, että pitää myös siirtyä sähköautoihin.

Mutta kun en voi ostaa sähköautoa, monesta syystä!

Ei hätää. On niin paljon syitä vieläkin, miksi sähköautoa ei voi jokainen mennä nyt heti ostamaan. Ensinnäkin niitä ei tuoteta tarpeeksi. Kun isot valmistajat ovat vasta heräämässä ja tekemässä ensimmäisiä harjoitelmiaan sähköautoista, niissä eivät ominaisuudet riitä jokaisen ostajan tarpeisiin. Kyllä, voisit muuttaa elämäntyyliäsi, työtäsi teoriassa vaikka miten, mutta siihen uhraukseen ei ole koko yhteiskunnalla varaa – meiltä tuhoutuisivat taloudelliset mahdollisuudet torjua ilmastonmuutosta kokonaan.

Samassa tilanteessahan olin itse 2012. Nissan Leaf oli silloin ainoa järkevä sähköauto, ja se ei olisi riittänyt jokaviikonloppuiseen mökkimatkaan. En ollut valmis muuttamaan elämääni siinä kohtaa mukautuakseni siihen. 2013 tuotiin Suomeen ensimmäiset Teslat. En silloin ollut myöskään valmis käyttämään niin paljoa lainarahaa auton ostoon, enkä tinkimään muusta elämästä niin paljoa, että se olisi ollut mahdollista. Se olisi ollut ilmastoteko myös silloin, ja perusteltua, edellä käsitellyistä syistä, mutta en osannut ajatella asiaa silloin samalla tavalla kuin nykyään. 2013 koeajoin Teslan USA:ssa, ja siitä vasta hiljalleen alkoi ajatus kasvaa sen hankinnasta.

Pääasia on, että kenenkään ei tarvitse itseään puolustaakseen vähätellä ja parjata ketään sähköauton ostajaa. Olkaamme kaikki vilpittömän onnellisia jokaisen sähköauton ostajan puolesta, ja tyytyväisiä, että jotkut jo nyt haluavat niitä ostaa.

Vastaa