Mökille pitkästä aikaa

Viime viikonlopun mökkimatka sujui juuri niinkuin suunniteltu, kerralla perille näkemättä paikallisia asukkaita missään. 308 kilometrin matkalla käytimme akkua 98 prosentista 12 prosenttiin, ajaen aika lähellä nopeusrajoitusta koko ajan. Pienessä vastatuulessa ja viileässä ilmassa ihan normaalia, kun osa matkaa on moottoritietä. Paluumatkalla melkein samat prosentit, 99 – 12.

Sähköt saa venerantaan erikseen tuodusta liittymästä.

Uusi sähköperämoottori toimii tosi hyvin, ja on lupauksien mukaisesti hiljainen, samaan tapaan kuin ne pienet uistelumoottorit. Vanhaa akkua kokeilin myös, ja se on viallinen. Jos moottorin tehon hetkeksi nostaa täysille, se antaa hetken 0,9 kW, mutta parissa sekunnissa alkaa näyttämään varaukseksi 0 % ja lopettaa toiminnan. Kuitenkin pienellä teholla, ehkä alle 0,3 kW, akku antaa virtaa pitkään. Ajelimme sillä muutaman kilometrin. Eli tosiaan yksi tai useampi kenno, ehkä koko 8 kennon rinnan kytketty rivi, olisi vaihdettava. Sillä saisi hyvän toisen akun omaan käyttöön varalle. Kotona ei ole riittävää keinokuormaa akun tutkimiseen. Pienellä lapsena rakentamallani vastuksista kootulla kuormalla uskalsin ottaa 1,7 ampeeria hetken aikaa ennen kuin hieman alkoi palanut tuoksua, mutta sillä ei vielä jännitteissä ollut mitään mitattavaa eroa. Ehkä lopetan tutkimisen tähän ja käytämme tätä akkua pienellä teholla vara-akkuna.

Tämä myös tarkoittaa, että vanha moottori saattaa olla ehjä, mutta se on vielä testaamatta. Ehkäpä sen voisi myydä jollekin rakentelijalle, se on ollut kuitenkin todella mukava yhteysveneen moottori, ja sillä on risteilty vähän lähisaaristossa, Suurta lintusaarta myöten. Ehkä akun kanssa myyntiin jollekin, joka haluaisi senkin kunnostaa.

Yli 5 kuukautta oli viime kerrasta mökillä käynnistä, tähän väliin mahtui keittiöremonttia ja Uudenmaan eristys. Viime viikonloppuna halusimme tehdä reissun helpoksi, ei mitään kunnostustoimia ja isoja tavaroiden raahamisia sinne, vaan vain nauttimista, mutta silti – tai juuri sen takia – tuli viisi linnunpönttöä kunnostettua ja laitettua takaisin puihin. Olemme delegoineet hyttysten torjunnan pikkulinnuille, toivomme 15 linnunpöntön houkuttelevan niitä tarpeeksi koko kesäksi paikalle. Oli kiva käydä yhtenä viikonloppuna ennen vähän pidempää vappuviikonloppua hiukan tarkistamassa paikkoja ja koeponnistamassa vähästä aikaa tätä reissua. Ja esimerkiksi pakastimen kun on laittanut päälle, voi (tietysti kasvispohjaista) jäätelöä tuoda mukana. Kaksinkertaisessa styrox-laatikossa sen pitäisi säilyä jäisenä kotoa asti.

Tänään mennään taas samalla suunnitelmalla yhdellä ajolla, vain kuskia puolivälissä bussipysäkillä vaihtaen. Ruoat on ostettu ja mukavan näköistä ilmaa on tulossa. Vähän sääliksi käy mökkipaikkakuntien kauppoja, joissa tämän varovaisuuden takia on varmasti hiljaisempaa, mutta mennään nyt näin ainakin toistaiseksi.

Vastaa